اغلب اوقات، ما از عبارت “دیجیتال مارکتینگ” به عنوان یک اصطلاح فراگیر و همه جانبه استفاده میکنیم. اما در واقعیت، دیجیتال مارکتینگ شاخههای فراوانی دارد و ظرفیتها و امکانات هر شاخه هم، هر روز رو به رشد است.
یکی از استراتژیهای دیجیتال مارکتینگ که دست کم گرفته شده، پرفورمنس مارکتینگ یا بازاریابی عملکردی است. با پرفورمنس مارکتینگ، تبلیغکنندگان تنها زمانی پول پرداخت میکنند که اقدامات خاصی انجام شود. به عنوان مثال، هنگامی که یک بیننده داخل صفحه سایت، روی یک المان کلیک میکند یا خرید انجام میدهد.
در این مقاله، ما به بررسی پرفورمنس مارکتینگ، میپردازیم، اینکه چگونه کار میکند، چرا باید از آن استفاده کنید، و چه کانالهایی بیشترین سود را برای شما به همراه خواهد داشت.
آنچه خواهید خواند
پرفورمنس مارکتینگ چیست؟
پرفورمنس مارکتینگ یک استراتژی بازاریابی دیجیتال، متبنی بر نتایج است که برای شرکتهایی که به دنبال دستیابی به مخاطبان خود، در یک مقیاس تعیین شده، هستند ایدهآل است؛ زیرا پرداخت بر اساس نحوه تعامل کاربران با محتوا است.
یا به بیانی دیگر:
پرفورمنس مارکتینگ به نوعی از دیجیتال مارکتینگ اشاره دارد که در آن برندها، تنها پس از تحقق اهداف تجاریشان یا زمانی که اقدامات خاصی مانند کلیک، فروش یا جذب لید، انجام شده باشد، به ارائه دهندگان خدمات بازاریابی، پول پرداخت میکنند. به عبارت دیگر، این بازاریابی مبتنی بر عملکرد است و به همین دلیل بازاریابی عملکردی نام دارد.
بازاریابی عملکردی زمانی اجرا میشود که تبلیغکنندگان با آژانسها یا ناشران برای طراحی و قرار دادن تبلیغات شرکتشان در کانالهای بازاریابی عملکردی – شبکههای اجتماعی، موتورهای جستجو، ویدیوها، محتوای وب و غیره، ارتباط برقرار کنند.
این تبلیغکنندگان بهجای پرداخت هزینه برای یک تبلیغ به روش سنتی، بر اساس میزان عملکرد آگهیشان (با اندازهگیری تعداد کلیکها، نمایشها، اشتراکگذاریها یا فروش) هزینه میکنند.
پرفورمنس مارکتینگ چگونه کار میکند؟
تبلیغکنندگان، تبلیغات خود را در یک کانال معین قرار میدهند (در سرفصل بعدی به این کانالها میپردازیم)، و سپس بر اساس نحوه عملکرد آن تبلیغ، پول پرداخت میکنند. روشهای مختلفی برای پرداخت در این روش وجود دارد:
1. هزینه به ازای هر کلیک (CPC)
تبلیغ کنندگان بر اساس تعداد دفعاتی که روی تبلیغ آنها کلیک شده است، پرداخت میکنند. این گزینه یک راه خوب برای هدایت ترافیک به سایتتان است.
2. هزینه به ازای ایمپرشن (CPM)
ایمپرشن در واقع به معنای تعداد نمایش تبلیغ شماست. با CPM، شما به ازای هر هزار بازدید پول پرداخت میکنید (بنابراین، برای مثال، اگر 25000 نفر تبلیغ شما را مشاهده کنند، 25 برابر نرخ پایه باید پرداخت کنید)
3. هزینه به ازای هر فروش (CPS)
با CPS، فقط زمانی پرداخت انجام میدهید که توسط آن تبلیغ، فروشی صورت گرفته باشد. این سیستم معمولاً در affiliate marketing یا همکاری در فروش نیز استفاده میشود.
4. هزینه به ازای لید (CPL)
لین مورد بسیار شبیه هزینه به ازای هر فروش است و زمانی که شخصی برای چیزی ثبت نام میکند، مانند خبرنامه ایمیل یا وبینار، شما پرداخت انجام میدهید. CPL لید و سرنخ ایجاد میکند تا بعدا بتوانید مشتریان را پیگیری کنید و فروش را افزایش دهید.
5. هزینه هر دستاورد (CPA)
هزینه هر دستاورد مشابه CPL و CPS است اما کلیتر است. با این گزینه، زمانی که مصرفکنندگان یک اقدام خاص را انجام میدهند (که میتواند شامل فروش، اشتراکگذاری اطلاعات تماس، بازدید از وبلاگ شما و غیره) باشد، تبلیغکنندگان پرداخت میکنند.
بهترین کانالهای پرفورمنس مارکتینگ
چه کانالهایی برایپرفورمنس مارکتینگ بهتر عمل میکنند؟ پنج نوع پرفورمنس مارکتینگ وجود دارد که آژانسها و تبلیغکنندگان از آنها برای هدایت ترافیک استفاده میکنند:
1. تبلیغات بنری (نمایشی)
احتمالا تاکنون تبلیغات نمایشی زیادی دیدهاید. این تبلیغات در حاشیهها یا بالا و پایین سایتها نمایش داده میشوند. اگرچه تبلیغات نمایشی به دلیل محبوبیت مسدودکنندههای تبلیغات (اد بلاکرها) و آنچه کارشناسان آن را کوری بنر مینامند، به آرامی جذابیت خود را از دست میدهند، بسیاری از شرکتها هنوز با تبلیغات نمایشی که از محتوای تعاملی، ویدیوها و طراحی گرافیکی جذاب استفاده میکنند، موفقیت کسب میکنند.
2. تبلیغات همسان (نیتیو)
تبلیغات همسان از ظاهر طبیعی یک صفحه وب برای تبلیغ محتوای اسپانسرشده استفاده میکند. برای مثال، ویدیوهای اسپانسر شده ممکن است در بخش «Watch Next» یک صفحه YouTube ظاهر شوند. تبلیغات همسان در سایتهای فروشگاهی نیز محبوب هستند – به عنوان مثال، ممکن است آنها را در پایین سایتها با عنوان “مطالب مشابه” یا ” مطالب پیشنهادی” دیده باشید. تبلیغات همسان به این دلیل جواب میدهد که به محتوای اسپانسر شده شما اجازه میدهد که به شکل نامحسوس در کنار سایر محتواهای ارگانیک باشد. اغلب، کاربران بین این نوع محتواها تفاوت قائل نمیشوند و به شما این امکان را میدهند که برند خود را به شیوهای طبیعی تبلیغ کنید.
3. بازاریابی محتوا
بازاریابی محتوا در واقع به معنی آموزش مخاطبانتان است. با توجه به آمار و ارقام، این نوع بازاریابی 62 درصد کمتر از بازاریابی خارجی هزینه دارد و سه برابر بیشتر لید ایجاد میکند. در بازاریابی محتوا، تمرکز بر ارائه اطلاعات مفید به کاربران و قرار دادن نام برندتان در پس زمینه است. برای مثال، یک شرکت ویتامین ممکن است مجموعهای از پستهای وبلاگی آموزنده درباره فواید پروبیوتیکها بنویسد و به قرصهای پروبیوتیکی که میفروشد، لینک دهد. بازاریابی محتوا کانالیست که میتواند شامل پستهای وبلاگ، مطالعات موردی، کتابهای الکترونیکی و غیره باشد.
4. شبکههای اجتماعی
برای پرفورمنس مارکترها، شبکههای اجتماعی بهشت است. چون نه تنها فرصتی را برای دستیابی به کاربران و هدایت آنها به سایت شما ارائه میدهد – بلکه کاربران همچنین میتوانند محتوای حمایت شده شما را به صورت ارگانیک به اشتراک بگذارند و دسترسی شما را بسیار فراتر از پست اصلی گسترش دهند. فیسبوک گستردهترین لیست خدمات را برای پرفورمنس مارکترها دارد، اما پلتفرمهای دیگری مانند لینکدین، اینستاگرام و توییتر نیز فرصتهای زیادی را برای دستیابی به مشتریان جدید ارائه میدهند.
5. بازاریابی موتورهای جستجو (SEM)
اکثر تحقیقات آنلاین از طریق موتورهای جستجو انجام میشود و این بدان معناست که داشتن سایتی که برای بازاریابی موتورهای جستجو (SEM) بهینه شده باشد ضروری است. از نظر پرفورمنس مارکتینگ، تمرکز در درجه اول بر روی هزینه به ازای کلیک (CPC) است، به ویژه برای تبلیغات پولی. برای SEM ارگانیک، بسیاری از پرفورمنس مارکترها به بازاریابی محتوا و لندینگ پیجهای بهینه شده با سئو متکی هستند.
مثالهای پرفورمنس مارکتینگ
در اینجا چند نمونه از بازاریابی عملکردی آوردهایم:
1. تبلیغات پرداخت به ازای هر کلیک (PPC)
PPC شکلی از بازاریابی عملکردیست که در آن تبلیغکننده به ازای هر کلیکی که کاربران را به سایتش هدایت میکند، هزینه پرداخت میکند. رایجترین پلتفرم برای این نوع بازاریابی گوگل ادوردز است.
2. بازاریابی وابسته
بازاریابی وابسته یک استراتژی بازاریابی مبتنی بر عملکرد است که در آن یک کسبوکار به ازای هر بازدیدکننده یا مشتری که توسط تلاشهای بازاریابی خود شرکت وابسته آورده میشود، به یک یا چند شرکت وابسته پاداش میدهد. به عنوان مثال، یک شرکت وابسته یک محصول یا خدمات (متعلق به یک شرکت دیگر) را در وبلاگ یا شبکههای اجتماعی خود تبلیغ میکند و وقتی شخصی روی آن کلیک کرده و خرید میکند، درصدی از فروش را دریافت میکند.
3. بازاریابی ایمیلی
اگرچه این مورد اغلب زیرشاخه بازاریابی عملکردی در نظر گرفته نمیشود، اما کمپینهای ایمیلی نیز میتوانند عملکرد محور باشند. بازاریابان ممکن است موضوعات مختلف، محتوا و call to actionها را آزمایش کنند و نرخهای باز کردن ایمیل، نرخ کلیک و نرخ تبدیل را برای بهینهسازی عملکرد کمپین تحلیل کنند.
4. بهینهسازی موتورهای جستجو
سئو پولی نیست، اما بخش مهمی از پرفورمنس مارکتینگ است. عملکرد با رتبه بندی کلمات کلیدی، ترافیک ارگانیک، نرخ پرش و موارد دیگر اندازه گیری میشود.
5. تبلیغات در شبکههای اجتماعی
پلتفرمهایی مانند فیسبوک، اینستاگرام، توییتر و لینکدین گزینههای گستردهای را ارائه میکنند که به تبلیغکنندگان اجازه میدهد به مخاطبان دقیقی دست یابند. این عملکرد توسط اینگیجمنتها، کلیکها، ایمپرشنها و نرخ تبدیل ردیابی میشود.
6. اینفلوئنسر مارکتینگ
برندها اغلب برای تبلیغ محصولات یا خدمات خود با اینفلوئنسرها همکاری میکنند. عملکرد را میتوان با اینگیجمنت، ایمپرشنها، کلیکها و فروشهای انجام شده از طریق کدهای تبلیغاتی منحصر به فرد اینفلوئنسر یا لینکهای وابسته اندازهگیری کرد.
7. تبلیغات نمایشی
تبلیغکنندگان برای نمایش بنرهای تبلیغاتی در سایتهای مرتبط با محصول یا خدماتشان هزینه میپردازند. این نوع تبلیغات اغلب به ازای هر نمایش (CPM)، کلیک (CPC)، یا دستاورد (CPA) پرداخت میشوند.
8. بازاریابی محتوا
این مورد شامل ایجاد و به اشتراک گذاری محتوای رایگان ارزشمند برای جذب و تبدیل مشتریان بالقوه به مشتریان و مشتریان به خریداران باوفاست. نوع محتوایی که به اشتراک میگذارید ارتباط نزدیکی با آنچه میفروشید دارد. عملکرد معمولاً با نرخ مشارکت، اشتراک گذاری در شبکههای اجتماعی و تعداد لیدهای با کیفیتی که ایجاد میکند، اندازهگیری میشود.
مزایای پرفورمنس مارکتینگ
با توجه به اینکه آینده دیجیتال مارکتینگ هر سال امیدوارکنندهتر به نظر میرسد، استفاده از کانالهای بازاریابی عملکردی میتواند به شما کمک کند تا تلاشهای تبلیغاتی خود را برای برآورده کردن نیازهای شرکت خود بدون کمبود بودجه افزایش دهید.
بازاریابی عملکردی روشی خلاقانه و مؤثر برای تنوع بخشیدن به مخاطبان و گسترش دامنه دسترسی شماست، و همه اینها در حالیست که در این حین دادههای ارزشمندی را به دست میآورید و مزایای آن به همین جا ختم نمیشود. هنگامی که از عملکرد کامل پرفورمنس مارکتینگ، از تبلیغات همسان و وابسته گرفته تا محتوای شبکههای اجتماعی حمایت شده استفاده میکنید، رشد کسب و کارتان آسانتر از هر زمان دیگری خواهید بود.
تبلیغات مبتنی بر عملکرد چیست؟
تبلیغات مبتنی بر عملکرد روشی از تبلیغات دیجیتال است که در آن تبلیغکننده برای اقدامات خاصی که توسط کاربران انجام میشود، مانند کلیک کردن بر روی یک تبلیغ، خرید یا ثبت نام در یک سرویس، هزینه پرداخت میکند. این مورد با تبلیغات سنتی، مانند تبلیغات نمایشی، که در آن تبلیغکننده صرف نظر از اینکه کاربر اقدامی انجام میدهد یا نه، برای نمایش آگهیها پول پرداخت میکند، متفاوت است. بازاریابان اغلب از تبلیغات مبتنی بر عملکرد برای به دست آوردن نتایج قابل اندازهگیری و بهینه سازی هزینههای تبلیغاتی خود استفاده میکنند.
تبلیغات مبتنی بر عملکرد چگونه کار میکند؟
- اهداف عملکردی را تعریف کنید: تبلیغکننده اهداف عملکردی خاصی که میخواهد از طریق کمپین تبلیغاتی به دست آورد، مانند افزایش ترافیک سایت، تولید لید یا فروش را تعیین میکند.
- مخاطب هدف: تبلیغکننده، مخاطبان هدفی را که میخواهند با کمپین تبلیغاتی به دست آورند، از جمله اطلاعات جمعیتشناختی، علایق و مکان شناسایی میکند.
- انتخاب کانالهای تبلیغاتی: تبلیغکننده کانالهای تبلیغات دیجیتالی را که میخواهند برای دستیابی به مخاطبان هدف خود استفاده کنند، مانند موتورهای جستجو، رسانههای اجتماعی یا سایتها، انتخاب میکند.
- ایجاد محتوای تبلیغاتی: تبلیغکننده، محتوای تبلیغاتی شامل متن، تصاویر یا ویدیوها را ایجاد میکند. تبلیغ باید طوری طراحی شود که پیام را به طور مؤثر منتقل کند و کاربران را تشویق به انجام اقدام مورد نظر کند.
- تنظیم قیمت و بودجه: تبلیغ کننده برای هر اقدام مورد نظر یک پیشنهاد و برای کل کمپین تبلیغاتی بودجه تعیین میکند. پیشنهاد مبلغی است که تبلیغ کننده مایل است برای هر اقدام دلخواه بپردازد و بودجه کل مبلغی است که تبلیغ کننده مایل است برای کمپین تبلیغاتی خرج کند.
- راه اندازی کمپین: تبلیغ کننده کمپین تبلیغاتی را راه اندازی میکند و تبلیغات را از طریق کانالهای تبلیغاتی انتخابی به مخاطبان هدف نمایش میدهد.
- پیگیری عملکرد: تبلیغ کننده عملکرد کمپین تبلیغاتی را ردیابی میکند و نتایج را برای تعیین اثربخشی آن تجزیه و تحلیل میکند. این مورد ممکن است شامل نظارت بر تعداد کلیکها، تبدیلها و ROI کلی باشد.
- بهینه سازی کمپین: بر اساس نتایج، تبلیغ کننده ممکن است کمپین تبلیغاتی را برای بهبود عملکرد، مانند تغییر محتوای تبلیغات، هدف گذاری، یا پیشنهاد و بودجه تنظیم کند.
این مراحل یک نمای کلی از فرآیند تبلیغات عملکردی را ارائه میدهند و مشخصات ممکن است بسته به پلتفرم تبلیغاتی یا شبکه مورد استفاده متفاوت باشد.
سوالات متداول
1. پرفورمنس مارکتینگ چیست؟
بازاریابی مبتنی بر عملکرد یک استراتژی دیجیتال مارکتینگ است که بر اساس نتایج هدایت میشود. این نوع بازاریابی برای برندهایی مناسب است که هدفشان دستیابی به مخاطبان در مقیاس موردنظرشان است زیرا پرداختها به ارائه دهندگان خدمات بازاریابی پس از رسیدن به اهداف تجاری مانند کلیک، فروش یا سرنخ انجام میشود.
2. آیا بازاریابی مبتنی بر عملکرد یک کلاهبرداری است؟
بازاریابی عملکردی قانونی است و کلاهبرداری نیست. و یک صنعت فوق العاده ارزشمند برای تجارت است. ممکن است یک تبلیغکننده بر اساس عملکرد از شما کارمزد دریافت کند و آن را فقط در بازاریابی مجدد و مناقصه برند سرمایهگذاری کند.
3. مزایای بازاریابی مبتنی بر عملکرد چیست؟
با کانالهای بازاریابی عملکردی، میتوانید تلاشهای تبلیغاتی خود را افزایش دهید و نیازهای شرکت را با رویکردی متناسب با بودجه برآورده کنید. این کار یک راه موثر برای تنوع بخشیدن به مخاطبان شماست. میتوانید دسترسی خود را گسترش دهید و دادههای ارزشمندی را در حین اتخاذ یک برنامه قابل ردیابی و قابل مدیریت بگیرید.
4. نقش پرفورمنس مارکتینگ چیست؟
بازاریابی عملکردی به عنوان یک استراتژی در بازاریابی آنلاین عمل میکند که نقش عمدهای در جذب و حفظ مشتری دارد. واکنشها یا تراکنشهای قابل اندازهگیری کاربر را تحریک میکند و به شکوفایی کسبوکارها کمک میکند.
5. آیا باید برنامه پرفورمنس مارکتینگ را اجرا کنم؟
اگر در مراحل اولیه یک سرمایه گذاری تجاری هستید، اجرای طرح بازاریابی عملکردی به شما کمک میکند سریعتر به مخاطبان هدف خود برسید. این کار به شما کمک میکند تا آگاهی از برند را از طریق شرکتهای وابسته ایجاد کنید و ترافیک سایت خود را افزایش دهید. علاوه بر این، بازاریابی عملکردی شفاف و قابل اندازه گیری است. میتوانید مسیر کامل کلیک هر خریدار را مشاهده کنید و تخمین بزنید کدام کانال نتایج بهتری دارد. مهمتر از همه، پیش پرداختی وجود ندارد. بنابراین، خطر کمتری وجود دارد.
6. تفاوت بین بازاریابی عملکردی و بازاریابی دیجیتال چیست؟
بازاریابی عملکردی نوعی بازاریابی دیجیتال است که در آن شما فقط زمانی پرداخت میکنید که نتیجه خاصی رخ دهد. بازاریابی دیجیتال یک اصطلاح گسترده است که استراتژیها، مدلهای پرداخت و کانالهای مختلف را در بر میگیرد.
7. آیا میتوانم خودم بازاریابی عملکردی انجام دهم یا باید منابع خارجی را استخدام کنم؟
هر شرکتی میتواند بهطور مستقل بازاریابی عملکردی را انجام دهد، تا زمانی که اندازه، بودجه، تخصص و پهنای باند تیم بازاریابی داخلی برای انجام این کار را داشته باشد. در غیر این صورت، بهتر است از منابع خارجی قابل اعتماد استفاده کنید.
8. تفاوت بین بازاریابی عملکردی و بازاریابی برند چیست؟
بازاریابی عملکردی یک برنامه تبلیغاتی است که در آن تبلیغکنندگان پس از انجام یک اقدام خاص مانند فروش یا لید به شرکتهای بازاریابی پرداخت میکنند. از سوی دیگر، بازاریابی برند بر روی شیوههای بازاریابی متمرکز است که به ایجاد و تقویت ادراکات مثبت مصرفکننده از برند و در عین حال جذب مشتریان کمک میکند.
9. چهار نوع تبلیغات چیست؟
چهار نوع اصلی تبلیغات عبارتند از: نمایشی، موتور جستجو، شبکههای اجتماعی و مبتنی بر عملکرد.
10. اهمیت پرفورمنس مارکتینگ چیست؟
بازاریابی عملکردی به تبلیغکنندگان این امکان را میدهد که نتایج را اندازهگیری کرده و بازده سرمایهگذاری را تعیین کنند، که منجر به استفاده کارآمدتر از بودجه تبلیغاتی میشود. تبلیغکنندگان میتوانند مخاطبان خاصی را هدف قرار دهند و موفقیت کمپینها را ردیابی کنند، هدفگذاری دقیق و استفاده بهتر از منابع را ممکن میسازند. این کار منجر به هزینههای تبلیغاتی کمتر، بازگشت سرمایه (ROI) بیشتر و بهبود اثربخشی بازاریابی میشود. همچنین تمرکز را از نمایش تبلیغات به اقدامات کاربر تغییر میدهد که منجر به تجربیات تبلیغاتی معنادارتر و مرتبطتر برای مصرفکنندگان میشود.
11. عملکرد در تبلیغات دیجیتال چیست؟
عملکرد در تبلیغات دیجیتال به نتایج به دست آمده از یک کمپین تبلیغاتی اشاره دارد. این مورد شامل معیارهایی مانند نرخ کلیک، تبدیل، فروش و بازگشت سرمایه است. عملکرد یک تمرکز کلیدی تبلیغات مبتنی بر عملکرد است، جایی که تبلیغکنندگان برای اقدامات خاصی که توسط کاربران انجام میشود، مانند کلیک کردن بر روی یک تبلیغ یا خرید، به جای نمایش یا کلیک، هزینه پرداخت میکنند. اندازهگیری و بهینهسازی عملکرد به تبلیغکنندگان کمک میکند تا درباره کمپینهای تبلیغاتی خود تصمیمگیری آگاهانه داشته باشند و منابع را بهطور مؤثر تخصیص دهند.
از همین نویسنده:
- مدیریت عملکرد چیست و چه هدف و مزایایی دارد؟
- ایردراپ (Airdrop) چیست و همستر کمبات چگونه کار میکند؟
- تغییر چهره با هوش مصنوعی و فتوشاپ فقط در سه کلیک!
- اشتراک رایگان کانوا پرو (اکانت دائمی و رایگان Canva pro)
- یادگیری طراحی سایت چقدر طول می کشد؟ مسیر طراحی وب برای مبتدیان
- 10 گام برای ساخت دوره آموزشی موفق – چگونه یک دوره آموزشی موفق و پرفروش بسازیم؟
- آمیخته 4C بازاریابی چیست و چگونه از آن استفاده کنیم؟
- روانشناسی محتوا: چرا ما ویدیوهای کوتاه را دوست داریم؟
- چگونه در پست اسلایدی اینستاگرام، چند عکس با اندازههای مختلف پست کنیم؟
- هاوینگ بیت کوین (halving) چیست؟ چگونه کار میکند و چرا مهم است؟